Forum OSKKO - wątek

TEMAT: sanepid
strony: [ 1 ]
ivka29-06-2005 20:56:34   [#01]
czy ktoś może mi odpowiedzieć  ile osób w internacie przypada na wc i prysznic czy są do tego przepisy.
Adaa29-06-2005 21:52:03   [#02]

kiedys dal mi to projektant:

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.)


W budynku użyteczności publicznej i zakładu pracy należy urządzić ustępy ogólnodostępne. Jeżeli liczba osób w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi na danej kondygnacji jest mniejsza od 10, dopuszcza się umieszczenie ustępu na najbliższej, wyższej lub niższej kondygnacji.
2. W budynkach, o których mowa w ust. 1, w ustępach ogólnodostępnych powinna przypadać co najmniej jedna umywalka na 20 osób, co najmniej jedna miska ustępowa i jeden pisuar na 30 mężczyzn oraz jedna miska ustępowa na 20 kobiet, jeżeli przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy nie stanowią inaczej. W przypadku gdy w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi liczba osób jest mniejsza niż 10, dopuszcza się umieszczenie wspólnego ustępu dla kobiet i mężczyzn.

ivka30-06-2005 11:08:03   [#03]

HACCP

Jak rozpocząć wdrażanie systemu HACCP
Adaa30-06-2005 21:53:42   [#04]

będę dzielna i się nie zrażam;-))

Wdrażanie systemu HACCP powinno być poprzedzone wprowadzeniem zasad zarówno Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), jak i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), co pozwala na uporządkowanie wszystkich spraw związanych z higienizacją zakładu i przestrzeganiem podstawowych, uznanych zasad produkcji żywności.

Zgodnie z zaleceniami Kodeksu Żywnościowego, przy wdrażaniu systemu HACCP zaleca się stosowanie 12-etapowej sekwencji działań, z czego siedem stanowi jednocześnie 7 zasad systemu HACCP.

  1. Utworzenie zespołu ds. HACCP.
  2. Zdefiniowanie zakresu i obszaru stosowania systemu HACCP.
  3. Zdefiniowanie (opisanie) produktu i określenie przeznaczenia produktu.
  4. Opracowanie schematu technologicznego zawierającego wszystkie etapy procesu produkcyjnego.
  5. Weryfikacja schematu procesu technologicznego w praktyce.
  6. Sporządzenie listy wszystkich ewentualnych zagrożeń związanych z każdym etapem produkcji oraz listy wszelkich środków prewencyjnych do kontroli danego zagrożenia (zasada 1).
  7. Określenie Krytycznych Punktów Kontrolnych CCP (zasada 2).
  8. Określenie wartości docelowych, tolerancji i wartości krytycznych dla każdego CCP (zasada 3).
  9. Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP (Zasada 4).
  10. Ustalenie działań korygujących (zasada 5).
  11. Ustalenie procedury weryfikacji systemu (zasada 6).
  12. Prowadzenie dokumentacji i zapisów (zasada 7).
Adaa30-06-2005 21:59:45   [#05]

o!...prezentacja nawet jest;-)

http://knzj.ae.krakow.pl/download/haccp.pps#1
Janusz Pawłowski30-06-2005 22:37:36   [#06]

Adaa

Jak zdasz, to postawisz piwo? ;-)))
ivka01-07-2005 21:05:39   [#07]
pewnie
ivka01-07-2005 21:06:30   [#08]
na razie i tak jest to dla mnie czarna magia
DYREK01-07-2005 23:07:55   [#09]
http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=7993#FBK

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]