Forum OSKKO - wątek
ivka | 29-06-2005 20:56:34 [#01] |
---|
czy ktoś może mi odpowiedzieć ile osób w internacie przypada na wc i prysznic czy są do tego przepisy. |
Adaa | 29-06-2005 21:52:03 [#02] |
---|
kiedys dal mi to projektant: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.) W budynku użyteczności publicznej i zakładu pracy należy urządzić ustępy ogólnodostępne. Jeżeli liczba osób w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi na danej kondygnacji jest mniejsza od 10, dopuszcza się umieszczenie ustępu na najbliższej, wyższej lub niższej kondygnacji. 2. W budynkach, o których mowa w ust. 1, w ustępach ogólnodostępnych powinna przypadać co najmniej jedna umywalka na 20 osób, co najmniej jedna miska ustępowa i jeden pisuar na 30 mężczyzn oraz jedna miska ustępowa na 20 kobiet, jeżeli przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy nie stanowią inaczej. W przypadku gdy w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi liczba osób jest mniejsza niż 10, dopuszcza się umieszczenie wspólnego ustępu dla kobiet i mężczyzn.
|
ivka | 30-06-2005 11:08:03 [#03] |
---|
HACCP Jak rozpocząć wdrażanie systemu HACCP |
Adaa | 30-06-2005 21:53:42 [#04] |
---|
będę dzielna i się nie zrażam;-)) Wdrażanie systemu HACCP powinno być poprzedzone wprowadzeniem zasad zarówno Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), jak i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), co pozwala na uporządkowanie wszystkich spraw związanych z higienizacją zakładu i przestrzeganiem podstawowych, uznanych zasad produkcji żywności. Zgodnie z zaleceniami Kodeksu Żywnościowego, przy wdrażaniu systemu HACCP zaleca się stosowanie 12-etapowej sekwencji działań, z czego siedem stanowi jednocześnie 7 zasad systemu HACCP.
- Utworzenie zespołu ds. HACCP.
- Zdefiniowanie zakresu i obszaru stosowania systemu HACCP.
- Zdefiniowanie (opisanie) produktu i określenie przeznaczenia produktu.
- Opracowanie schematu technologicznego zawierającego wszystkie etapy procesu produkcyjnego.
- Weryfikacja schematu procesu technologicznego w praktyce.
- Sporządzenie listy wszystkich ewentualnych zagrożeń związanych z każdym etapem produkcji oraz listy wszelkich środków prewencyjnych do kontroli danego zagrożenia (zasada 1).
- Określenie Krytycznych Punktów Kontrolnych CCP (zasada 2).
- Określenie wartości docelowych, tolerancji i wartości krytycznych dla każdego CCP (zasada 3).
- Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP (Zasada 4).
- Ustalenie działań korygujących (zasada 5).
- Ustalenie procedury weryfikacji systemu (zasada 6).
- Prowadzenie dokumentacji i zapisów (zasada 7).
|
Janusz Pawłowski | 30-06-2005 22:37:36 [#06] |
---|
Adaa Jak zdasz, to postawisz piwo? ;-))) |
ivka | 01-07-2005 21:05:39 [#07] |
---|
pewnie |
ivka | 01-07-2005 21:06:30 [#08] |
---|
na razie i tak jest to dla mnie czarna magia | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|