Forum OSKKO - wątek
| TEMAT: |
Rezygnacja (przeniesienie?) nauczyciela emeryta z funduszu socja |
Magosia | 23-11-2005 22:18:27 [#01] |
|---|
Proszę o podpowiedź: Jedna z pań nauczycielek emerytek złożyła "rezygnację " z udziału w funduszu socjalnym żądając w zamian zaświdczenia o tejże rezygnacji. O ile wiem, chce się przenieśc do szkoły w mieście , gdzie pracowała zanim na kilka lat trafiła do nas. Przyznam szczerze, że serdecznie mam dość jej oczekiwań, żądań i pouczeń i chętnie się z nią rozstanę. Czy pisząc oczekiwane przez ną zaświadczenie powołać się powinnam na jakieś p. p. ? Czy mogę jej już potem nie uwzględniać przy planach i realizacji funduszu? Czy moja rola na tym sie kończy,że wydam jej to zaświadczenie? Pani jest z gatunku tych, co to się święcie oburzają, bo każą im pisac jakiś wniosek o pieniądze, ktore się im należą, bo sobie zarobiły...:-( i nie będzie dawać żadnych oświadczeń, bo to są jej pieniądze... |
| zgredek | 23-11-2005 22:32:47 [#02] |
|---|
|
Małgosiu - nie rozumiem dlaczego Ty masz mieć problem ona ma prawo do korzystania ze świadczeń, a nie obowiązek - nie chce korzystać - nie pisze wniosków i nie korzysta 5) osoby uprawnione do korzystania z Funduszu - pracowników i ich rodziny, emerytów i rencistów - byłych pracowników i ich rodziny oraz inne osoby, którym pracodawca przyznał, w regulaminie, o którym mowa w art. 8 ust. 2, prawo korzystania ze świadczeń socjalnych finansowanych z Funduszu |
Magosia | 23-11-2005 22:35:57 [#03] |
|---|
Zgredku, bo to Taka Pani, że uprzykrzy życie :-( Chcę jej dać to zaświadczenie- na mój zdrowy (jeszcze??) rozum -mogę chyba ??? Ona tego "żąda" . Uff... Reszzta moich emerytów zadowolona, ta jedna ma ciągle coś za złe... |
DYREK | 23-11-2005 22:42:20 [#04] |
|---|
| Nie rozumiem przeniesienia się tej Pani do innej szkoły. Na jakiej niby podstawie prawnej tamta szkoła przyzna jej świadczenia z ZFŚS. Nie jest ich byłym pracownikiem. I na jej pismo można tylko tak odpowiedzieć (informacyjnie). Z zaświadczeniem ostrożnie. |
| zgredek | 23-11-2005 22:42:36 [#05] |
|---|
a to niech ona napisze, że rezygnuje z prawa korzystania z funduszu bo jakoś to zaświadczenie przez Ciebie wydane nie podoba mi się no bo co tam napisać, chyba potwierdzenie, że ta pani nie chce korzystać a jak pani się zachce na przykład? ------------ przypuszczam, że to zaświadczenie jest jej potrzebne do tej nowej szkoły i tam w regulaminie powinien być zapis na jakich warunkach dają prawo do korzystania innym osobom ----------- tak sobie myslę, że zrobiłabym to na końcu - to znaczy w styczniu 2007 wystawiłabym zaświadczenie, że nie korzystała w roku 2006 |
Magosia | 23-11-2005 22:46:00 [#06] |
|---|
To, że nie musi korzystać jak nie chce, to jej tłumaczyłam. Ona chce na piśmie, że rezygnuje, wycofuje się i nie nie będzie korzystać.. Pewno jej jakoś napiszę w sposób nieurzędowy... bo mi nie da żyć. |
| zgredek | 23-11-2005 22:47:46 [#07] |
|---|
napisz tak: w dniu.... pani.... oświadczyła, że nie będzie korzystać.... i niech się pani pod tym podpisze też |
Magosia | 23-11-2005 22:49:50 [#08] |
|---|
On mi na piśmie dała, że nie będzie i rezygnuje Więc po prostu dołączę ksero :-)jej pisma. |
| zgredek | 23-11-2005 22:57:48 [#09] |
|---|
:-) o właśnie - potwierdź, że takie napisała |
| zgredek | 23-11-2005 22:59:18 [#10] |
|---|
tylko - ono chyba nie ma żadnej mocy prawnej, jeśli zwróci się do Ciebie o świadczenie pomimo tej "rezygnacji", to i tak musisz wypłacić tak mi się wydaje |
| Dana P | 23-11-2005 23:11:04 [#11] |
|---|
U mnie w szkole każdy pracownik przechodzący na emeryturę pisze wniosek o objęcie go opieką socjalną. W przypadku zmiany decyzji emeryta prosiłabym, aby zainteresowany złożył ponownie wniosek o rezygnację z obejmowania go opieką (pomocą ) socjalną. Drugi zakład na podstawie oświadczenia (wniosku) emeryta przyjmuje go pod swoją opiekę. Jeśli były emeryt upiera się o wydanie zaświadczenia napisałabym, że w związku z prośbą Pani/Pana XY uprzejmie informuję, że od dnia ..... Pani /Pan nie figuruje w rejestrze emerytów objętych opieką zZFŚS w szkole ..... w związu ze złożeniem przez zainteresowanego wnioskiem z dnia ..... . z poważaniem |
| zgredek | 23-11-2005 23:13:57 [#12] |
|---|
a na jakiej podstawie emeryci piszą taki wniosek? a jak nie napiszą to co? a na jakiej podstawie "wykreślasz z rejestru"? |
| zgredek | 23-11-2005 23:20:37 [#13] |
|---|
można to zapisać w regulaminie? nie czepiam się, poważnie pytam |
| krystyna | 24-11-2005 01:33:42 [#14] |
|---|
emeryt, dla którego moja szkoła była pracodawcą - takiego wniosku "o objęcie" nie pisze, ale każdy "obcy" - tak. A propozycja Dany dla emeryta, który np. zmienił miejsce zamieszkania, a tym samym szkołę z funduszem socjalnym, jest b. dobra. Też pisaliśmy podobne pisma, potwierdzające "wypisanie się emeryta z funduszu", ale nie ze względu na fochy, ale właśnie zmianę miejsca zamieszkania - co większego znaczenia przecież nie ma... |
DYREK | 24-11-2005 08:33:29 [#15] |
|---|
pp proszę Może ktoś zna podstawę prawną objęcia świadczeniami z ZFŚS emerytów nie będących byłymi pracownikami danej szkoły (zmiana miejsca zamieszkania i inne).Pomijam nauczycieli i pracowników zlikwidowanych szkół, to jest jasno określone w przepisach. |
Magosia | 24-11-2005 09:21:14 [#16] |
|---|
Dyrku czegoś takiego wlaśnie szukam . Coś mi się kołacze ,że jest jak pisze i robi Dana I Krystyna. W każdym razie pójde w tym kierunku, tylko mnie jeszcze ta pp gryzie . Zgredku - właśnie brak pp upewnia mnie ,że tylko - ono chyba nie ma żadnej mocy prawnej, jeśli zwróci się do Ciebie o świadczenie pomimo tej "rezygnacji", to i tak musisz wypłacić I ja się z tym liczę,że jak się zwróci to dostanie(?? ) |
| krystyna | 24-11-2005 11:04:17 [#17] |
|---|
na każdego emeryta objętego ZFŚS jest przecież naliczany odpowiedni odpis - stosowny do pobieranej przez niego emerytury. jest emeryt - jest odpis - jest objęcie funduszem - jest świadczenie nie ma emeryta - nie ma odpisu - nie jest objęty świadczeniami - nie dostaje Dlatego "obcy" wchodząc do naszego funduszu pisze jednocześnie, że nie jest ujęty w innym. Analogicznie, Twój odchodzący emeryt - może napisać, że odchodzi od Ciebie, bo będzie ujęty w innym (i podać w jakim...) Ty tylko temu drugiemu potwierdzasz, że odszedł. A w dwóch jednocześnie być przecież nie może i zwrócić się do Ciebie o świadczenie też wtedy nie może ! |
| Zola | 24-11-2005 11:40:08 [#18] |
|---|
| u nas utworzono przy PPP taki zbiorczy socjalny dla tych którzy nie chcą przy szkole albo ich szkoły polikwidowano, my wykazujemy emeryta, dostajemy na niego fundusz i przekazujemy stosowna kwotę do tej drugiej placówki placówki |
| AnJa | 24-11-2005 12:02:21 [#19] |
|---|
cosik podobnego jest u nas
emeryt składa oświadczenie, że chce być objęty zfśś scentralizowanym przy jednej ze szkół
porozumienie o przekazaniuśrodków zawierają OP
szczegółów ani zgodności z prawemtakiego rozwiązania - nie znam |
| ewa bergtraum | 24-11-2005 12:52:48 [#20] |
|---|
Magosiu, podstawa prawna jest w ustawie o ZFŚS (Dz. U. z dnia 26 czerwca 1996 r. Nr 70, poz. 335, ostatnia zmiana w Dz. U. z 2003 r. nr 213, poz. 2081) w artykule 2 punkt 5: Użyte w ustawie określenia oznaczają: osoby uprawnione do korzystania z Funduszu - pracowników i ich rodziny, emerytów i rencistów - byłych pracowników i ich rodziny oraz inne osoby, którym pracodawca przyznał, w regulaminie, o którym mowa w art. 8 ust. 2, prawo korzystania ze świadczeń socjalnych finansowanych z Funduszu, Jeżeli odchodzący emeryt otrzymał taką zgodę od dyrektora innej placówki, bo tak przewiduje tamtejszy regulamin, to mógł dokonać takiego wyboru. Co dalej, to już wiesz z listów powyżej. |
Magosia | 24-11-2005 13:16:52 [#21] |
|---|
Dzięki wszystkim za pomoc chciałam się zabezpieczyć na wszelki wypadek :-)))) |
| zgredek | 24-11-2005 14:35:00 [#22] |
|---|
to, że można przyznać innym osobom to rozumiem i to jest dla mnie jasne ale jak wykreślić takiego emeryta - jego oświadczenie, że nie chce to wystarczy? a jak mu się odwidzi i zachce? czy takie coś można zapisac w regulaminie, że emeryt może zrezygnować ze świadczeń? |
DYREK | 24-11-2005 15:40:34 [#23] |
|---|
A pracownik niepedagogiczny (emeryt) może się też przejść do innego pracodawcy po świadczenia z ZFŚS ? A jak zechce np. do Orlenu bo bogaty.
Wydaje się, ze brak jest podstaw prawnych do takich działań.
Utworzenie jednego scentralizowanego ZFŚS dla emerytów też jest niezgodne z przepisami. ZFŚS jest jeden i przypisany do pracodacy, w naszym wypadku do konkretnej szkoły. Szkoły mogą podpisać porozumienie i utworzyć wspólny ZFŚS ale powinien on obejmowac wszystkich pracowników i emerytów (pedagogicznych i niepedagogicznych). |
DYREK | 25-11-2005 08:33:42 [#24] |
|---|
| pp |
| Krzysztof Pom | 25-11-2005 09:04:24 [#25] |
|---|
| Trochę zdrowego rozsądku się też przyda. Uważam, że propozycja, która przedstawia DanaP jest dość rozsądna. Może oprócz tego, że nauczyciel przechodzący na emeryturę składa wniosek o objęcie opieką socjalną. Zgadzam się także z Krystyną. Takie przeniesienie? Dlaczego nie? Przecież te peniądze idą z budżetu państwa i wsio ryba, w której szkole naliczą dla emeryta, byle się "sztuki" zgadzały. Pani pracowała w Krakowie, a przeprowadziła się już jako emerytka do Zakopanego Tam ma zresztą dobre koleżanki w jednej ze szkół. Razem uczestniczą w różnych imprezach, wcieczkach, spotkaniach itp. finansowanych z FS. Po co ma zawracać byłemu szefowi z Krakowa głowę wnioskami o przyznanie świadczenia, przelewami, rachunkami i innymi cudami, skoro będzie prościej i łatwiej dla niej te sprawy realizować na miejscu? Po co utrudniać życie także innym, a szczególnie emerytom? |
Magosia | 25-11-2005 09:26:22 [#26] |
|---|
Napisałam juz pismo :
Dotyczy: rezygnacji z możliwości korzystania z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w Zespole Szkól w N. W odpowiedzi na prośbę z dn. 23.11.2005 potwierdzam, iż Pani ... (nauczyciel –emeryt) rezygnuje z możliwości korzystania z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w Zespole Szkół w N od dnia 1 stycznia 2006 roku. W związku z pisemną deklaracją, że planuje Pani przeniesienie do innej placówki swoich praw korzystania z funduszu, nie będzie Pani brana pod uwagę przy naliczaniu funduszu w Zespole Szkół w N. Skutkuje to utratą praw do korzystania ze środków zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w ZS w N od dn. 1.01.2006. Powyższą decyzję podejmuję na pisemną prośbę zainteresowanej, Pani.... Do wiadomości:
- Adresat.
- Księgowość – GOASz.
- A/a.
|
| Krzysztof Pom | 25-11-2005 10:59:38 [#27] |
|---|
I bardzo ładnie! :-))) Dobrze, gdyby jeszcze określiła, do której placówki przenosi swe prawo. |
| fredi | 25-11-2005 20:19:28 [#28] |
|---|
Przechodzę na emeryturę w Przemyślu. Jadę na wczasy do Szczecina. Zostaję na dłuuuuuuuuużej u kolezanki.(10 lat) Gdzie i jak korzystam Z ZFŚS ? |
Magosia | 25-11-2005 20:48:12 [#29] |
|---|
Jak koleżanka przy kasie to nigdzie ;-) |
| fredi | 25-11-2005 21:00:07 [#30] |
|---|
| a jak nie ? (tylko dobrze zbudowana) |
| AnJa | 25-11-2005 21:02:56 [#31] |
|---|
w Przemyślu
pocztą wnioski wysyłasz konto podając
a uzasadniasz skrajnym wycieńczeniem |
| fredi | 25-11-2005 21:06:46 [#32] |
|---|
nie!!!!!!!! korzystamw Szczecinie. Podstawę sami znajdźcie |
| AnJa | 25-11-2005 21:15:09 [#33] |
|---|
korzystać to owszem - będziesz w Szczecinie
ale my tu o korzystaniu(posiadaniu praw do niego) z ZFŚŚ
o koleżance to tylko magosia przez moment napomknęła
a jak zechcemy to oczywiście, że postawną znajdziemy |
| fredi | 25-11-2005 21:17:01 [#34] |
|---|
Mówimy o tym: Proszę o podpowiedź: Jedna z pań nauczycielek emerytek złożyła "rezygnację " z udziału w funduszu socjalnym żądając w zamian zaświdczenia o tejże rezygnacji. O ile wiem, chce się przenieśc do szkoły w mieście , gdzie pracowała zanim na kilka lat trafiła do nas. Przyznam szczerze, że serdecznie mam dość jej oczekiwań, żądań i pouczeń i chętnie się z nią rozstanę. |
| anna pp | 26-11-2005 19:56:24 [#35] |
|---|
| A co robić w sytuacji kiedy nauczyciel odszedł na emeryturę z naszej szkoły, choć pracował tylko 2 lata, nie mam z nim kontaktu. /w aktach osobowych jest adres/Czy obowiazkiem dyrektora jest go szukać ,czy on ma się sam upomniec o fundusz socjalny. Bardzo proszę o odpowiedź. |
| bomis | 26-11-2005 21:46:53 [#36] |
|---|
emeryt a zfss Myślę, ze nauczyciel odchodząc na emeryturę miał świadomość,że będąc już na niej, może korzystać z funduszu socjalnego. Ty możesz go zaprosić na np Dzień Edukacji i poinformawać go, że może korzystać z pomocy u was, bądź może się przenieść do innej szkoły (bliższej) i tam mu naliczą i będzie mógł być pod ochroną socjalną tam. Nie zaszkodzi również jak napiszesz do niego z informacją o możliwości korzystania z pomocy. To jakiś poczciwy emeryt bo sam nie upomina się, a może jego status finansowy jest zadawalający i pomoc z funduszu jest mu zbędna. Czasami ludzie którzy uczciwie cały czas pracowali teraz wstydzą si e upominać o jeszcze coś będąc już na emeryturze. I taki gest z Twojej strony byłby mile odebrany. |
janzg | 27-11-2005 14:38:56 [#37] |
|---|
coś z mojej działki czytam tak sobie i trochę się dziwię, otóż moim zdaniem na dyrektorze ciąży zgodnie z ustawą obowiązek włąściwego zaplanowanie budżetu szkoły na każdy rok kalendarzowy, bo: Rozdział 7 Uprawnienia socjalne i urlopy Art. 53. 1. Dla nauczycieli dokonuje się corocznie odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych w wysokości ustalanej jako iloczyn planowanej, przeciętnej w danym roku kalendarzowym, liczby nauczycieli zatrudnionych w pełnym i niepełnym wymiarze zajęć (po przeliczeniu na pełny wymiar zajęć) skorygowanej w końcu roku do faktycznej przeciętnej liczby zatrudnionych nauczycieli (po przeliczeniu na pełny wymiar zajęć) i 110% kwoty bazowej, określanej dla pracowników państwowej sfery budżetowej na podstawie art. 5 pkt 1 lit. a i art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy o kształtowaniu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej oraz o zmianie niektórych ustaw, ustalanej corocznie w ustawie budżetowej.
1a. Z odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, o którym mowa w ust. 1, wypłacane jest nauczycielowi do końca sierpnia każdego roku świadczenie urlopowe w wysokości odpisu podstawowego, o którym mowa w przepisach o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych, ustalonego proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy i okresu zatrudnienia nauczyciela w danym roku szkolnym.
2. Dla nauczycieli będących emerytami i rencistami dokonuje się odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych w wysokości 5% pobieranych przez nich emerytur i rent.
2a. (uchylony).
3. Odpisy, o których mowa w ust. 1 i 2, łącznie z naliczonymi odpisami podstawowymi na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych na pozostałych pracowników oraz emerytów i rencistów - byłych pracowników, stanowią jeden fundusz w szkole. --------------------------------------- To dyrektor (wskazany pracownik), powinien poprosić, wtedy gdy planuje budżet, tych nauczycieli emerytów i rencistów o dostarczenie danych o wysokości pobieranych świadczeń. Inną sprawą jest to, - czy i w jaki sposób część tego funduszu zgodnie z regulaminem, porozumieniem itd., zostanie przekazana gdzieś tam ponieważ np. emeryt "wyemigrował" ------------------------------------------ Przypomnę jeszcze, że emeryt ma i inne uprawnienia wynikające z tej "przebrzydłej" Karty np.: Art. 60. Uprawnienia określone w art. 56 i 58 zachowują nauczyciele również po przejściu na emeryturę lub rentę.
Rozdział 8 Ochrona zdrowia Art. 72. 1. Niezależnie od przysługującego nauczycielowi i członkom jego rodziny prawa do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego, organy prowadzące szkoły przeznaczą corocznie w budżetach odpowiednie środki finansowe z przeznaczeniem na pomoc zdrowotną dla nauczycieli korzystających z opieki zdrowotnej.
4. Uprawnienia, o których mowa w ust. 1, zachowują nauczyciele po przejściu na emeryturę lub rentę bez względu na datę przejścia na emeryturę lub rentę.
----------------------------------------- pozdrawiam serdecznie janzg |
| zgredek | 27-11-2005 15:02:22 [#38] |
|---|
Podział części oświatowej jest dokonywany w szczególności z uwzględnieniem finansowania odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych dla nauczycieli będących emerytami i rencistami ilu wykażę, dla tylu dostanę czy źle myślę? |
| OlkaRa | 27-11-2005 15:45:33 [#39] |
|---|
Każde świadczenie powinno być wypłacane pracownikowi/ emerytowi na jego pisemny wniosek. Myślę, że pracownicy i byli pracownicy o tym wiedzą - fundusz socjalny "zawsze" był i wszyscy są przyzwyczajeni do otrzymywania z tego tytułu świadczeń. Kiedyś hojniej niż dzisiaj dofinansowywał, choćby z tego powodu, że mniej go ograniczano przepisami. Dodam tylko, że z przeniesiem prawa do korzystania z funduszu do innej szkoły/zakładu nie zawsze musi być łatwo: emeryt-nauczyciel niesie za soba pieniądze (ok 5% swojej emerytury), ale juz na emeryt-nie-nauczyciel tylko korzysta, nic nie wnosząc. |
DYREK | 27-11-2005 18:19:59 [#40] |
|---|
| "emeryt-nie-nauczyciel tylko korzysta, nic nie wnosząc" - wnosi, dla niego też jest odpis na ZFŚS |
| zgredek | 27-11-2005 18:22:07 [#41] |
|---|
| tak? |
DYREK | 27-11-2005 18:59:37 [#42] |
|---|
" Pracodawcy sprawujący opiekę socjalną nad emerytami i rencistami, w tym także ze zlikwidowanych zakładów pracy, mogą zwiększyć Fundusz o 6,25% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego na każdego emeryta i rencistę uprawnionego do tej opieki."
http://www.msp.money.pl/zakladam_firme/fundusz_swiadczen_socjalnych/ |
| zgredek | 27-11-2005 20:40:09 [#43] |
|---|
mogą, ale wcale nie muszą mogą zwiększyć Fundusz o 6,25% |
DYREK | 27-11-2005 21:01:11 [#44] |
|---|
Dla nauczycieli emerytów jest tzw. odpis obowiązkowy .
Dla emerytów - pracowników niepedagogicznych jest tzw. odpis dobrowolny.
Tylko dlaczego dyrektor szkoły miałby nie występować do OP o zwiekszenie ZFŚS o 6,25%? Jeżeli OP nie przekazuje dodatkowych środków, to już sprawa dla ZZ. |
| zgredek | 27-11-2005 21:14:04 [#45] |
|---|
a dlaczego OP ma przekazać, skoro nie musi? i co zz-ty mogą tu? postulować o zwiększenie;-) |
DYREK | 27-11-2005 21:38:24 [#46] |
|---|
| Tak. I to jest ich zadanie, bardziej niż zasiadanie w komisjach d/s nagród, czy dodatkow dla dyrektorów. |
| Macia | 15-01-2008 10:55:17 [#47] |
|---|
| a co z pracownikami niepedagogicznymi, którzy byli na rencie czasowej i ją stracili? Czy dyrektor ma obowiązek objąc ich opieką ? Co jeśli po jakimś czasie znów zgłoszą się z decyzją ZUS o przyznaniu renty lub emerytury? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|