Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Rezygnacja (przeniesienie?) nauczyciela emeryta z funduszu socja
strony: [ 1 ]
Magosia23-11-2005 22:18:27   [#01]

Proszę o podpowiedź:

Jedna z  pań nauczycielek emerytek złożyła "rezygnację " z udziału w funduszu socjalnym żądając w zamian zaświdczenia o tejże rezygnacji.

O ile wiem, chce się przenieśc do szkoły w mieście , gdzie pracowała zanim na kilka lat trafiła do nas. Przyznam szczerze, że serdecznie mam dość jej oczekiwań, żądań i pouczeń i chętnie się z nią rozstanę.

Czy pisząc oczekiwane przez ną zaświadczenie powołać się powinnam na jakieś p. p. ? Czy mogę jej już potem nie uwzględniać przy planach i realizacji funduszu? Czy moja rola na tym sie kończy,że wydam jej to zaświadczenie?

Pani jest z gatunku tych, co to się święcie oburzają, bo każą im pisac jakiś wniosek o pieniądze, ktore się im należą, bo sobie zarobiły...:-( i nie będzie dawać żadnych oświadczeń, bo to są jej pieniądze...

zgredek23-11-2005 22:32:47   [#02]

Małgosiu - nie rozumiem dlaczego Ty masz mieć problem

ona ma prawo do korzystania ze świadczeń, a nie obowiązek - nie chce korzystać - nie pisze wniosków i nie korzysta

5) osoby uprawnione do korzystania z

Funduszu - pracowników i ich rodziny, emerytów i rencistów - byłych pracowników i ich rodziny oraz inne osoby, którym pracodawca przyznał, w regulaminie, o którym mowa w art. 8 ust. 2, prawo korzystania ze świadczeń socjalnych finansowanych z Funduszu
Magosia23-11-2005 22:35:57   [#03]

Zgredku, bo to Taka Pani, że uprzykrzy życie :-(

Chcę jej dać to zaświadczenie- na mój zdrowy (jeszcze??) rozum -mogę chyba ??? Ona tego "żąda" . Uff...

Reszzta moich emerytów zadowolona, ta jedna ma ciągle coś za złe...

DYREK23-11-2005 22:42:20   [#04]
Nie rozumiem przeniesienia się tej Pani do innej szkoły. Na jakiej niby podstawie prawnej tamta szkoła przyzna jej świadczenia z ZFŚS. Nie jest ich byłym pracownikiem. I na jej pismo można tylko tak odpowiedzieć (informacyjnie). Z zaświadczeniem ostrożnie.
zgredek23-11-2005 22:42:36   [#05]

a to niech ona napisze, że rezygnuje z prawa korzystania z funduszu

bo jakoś to zaświadczenie przez Ciebie wydane nie podoba mi się

no bo co tam napisać, chyba potwierdzenie, że ta pani nie chce korzystać

a jak pani się zachce na przykład?

------------

przypuszczam, że to zaświadczenie jest jej potrzebne do tej nowej szkoły

i tam w regulaminie powinien być zapis na jakich warunkach dają prawo do korzystania innym osobom

-----------

tak sobie myslę, że zrobiłabym to na końcu - to znaczy w styczniu 2007 wystawiłabym zaświadczenie, że nie korzystała w roku 2006

Magosia23-11-2005 22:46:00   [#06]

To, że nie musi korzystać

jak nie chce, to jej tłumaczyłam. Ona chce na piśmie, że rezygnuje, wycofuje się i nie nie będzie korzystać..

Pewno jej jakoś napiszę w sposób nieurzędowy... bo mi nie da żyć.

zgredek23-11-2005 22:47:46   [#07]

napisz tak:

w dniu.... pani.... oświadczyła, że nie będzie korzystać....

i niech się pani pod tym podpisze też

Magosia23-11-2005 22:49:50   [#08]

On mi na piśmie dała, że nie będzie i rezygnuje

Więc po prostu dołączę ksero :-)jej pisma.
zgredek23-11-2005 22:57:48   [#09]

:-)

o właśnie - potwierdź, że takie napisała

zgredek23-11-2005 22:59:18   [#10]

tylko - ono chyba nie ma żadnej mocy prawnej, jeśli zwróci się do Ciebie o świadczenie pomimo tej "rezygnacji", to i tak musisz wypłacić

tak mi się wydaje

Dana P23-11-2005 23:11:04   [#11]

U mnie w szkole każdy pracownik przechodzący na emeryturę pisze wniosek o objęcie go opieką socjalną. W przypadku zmiany decyzji emeryta prosiłabym, aby zainteresowany złożył ponownie wniosek o rezygnację z obejmowania go opieką (pomocą ) socjalną. Drugi zakład na podstawie oświadczenia  (wniosku) emeryta przyjmuje go pod swoją opiekę.

Jeśli były emeryt upiera się  o wydanie zaświadczenia napisałabym, że w związku z prośbą Pani/Pana  XY uprzejmie informuję, że od dnia ..... Pani /Pan nie figuruje w rejestrze emerytów objętych opieką  zZFŚS w szkole ..... w związu ze złożeniem przez zainteresowanego wnioskiem z dnia ..... .

z poważaniem

zgredek23-11-2005 23:13:57   [#12]

a na jakiej podstawie emeryci piszą taki wniosek?

a jak nie napiszą to co?

a na jakiej podstawie "wykreślasz z rejestru"?

zgredek23-11-2005 23:20:37   [#13]

można to zapisać w regulaminie?

nie czepiam się, poważnie pytam

krystyna24-11-2005 01:33:42   [#14]

emeryt, dla którego moja szkoła była pracodawcą - takiego wniosku "o objęcie" nie pisze, ale każdy "obcy" - tak.

A propozycja Dany dla emeryta, który np. zmienił miejsce zamieszkania, a tym samym szkołę z funduszem socjalnym, jest b. dobra.

Też pisaliśmy podobne pisma, potwierdzające "wypisanie się emeryta z funduszu", ale nie ze względu na fochy, ale właśnie zmianę miejsca zamieszkania - co większego znaczenia przecież nie ma...

DYREK24-11-2005 08:33:29   [#15]

pp proszę

Może ktoś zna podstawę prawną objęcia świadczeniami z ZFŚS emerytów nie będących byłymi pracownikami danej szkoły (zmiana miejsca zamieszkania i inne).Pomijam nauczycieli i pracowników zlikwidowanych szkół, to jest jasno określone w przepisach.
Magosia24-11-2005 09:21:14   [#16]

Dyrku

czegoś takiego wlaśnie szukam . Coś mi się kołacze ,że jest jak pisze i robi Dana I Krystyna. W każdym razie pójde w tym kierunku, tylko mnie jeszcze ta pp gryzie .

Zgredku - właśnie brak pp upewnia mnie ,że

tylko - ono chyba nie ma żadnej mocy prawnej, jeśli zwróci się do Ciebie o świadczenie pomimo tej "rezygnacji", to i tak musisz wypłacić

I ja się z tym liczę,że jak się zwróci to dostanie(?? )

krystyna24-11-2005 11:04:17   [#17]

na każdego emeryta objętego ZFŚS jest przecież naliczany odpowiedni odpis - stosowny do pobieranej przez niego emerytury.

jest emeryt - jest odpis - jest objęcie funduszem - jest świadczenie

nie ma emeryta - nie ma odpisu - nie jest objęty świadczeniami - nie dostaje

Dlatego "obcy" wchodząc do naszego funduszu pisze jednocześnie, że nie jest ujęty w innym.

Analogicznie, Twój odchodzący emeryt - może napisać, że odchodzi od Ciebie, bo będzie ujęty w innym (i podać w jakim...)

Ty tylko temu drugiemu potwierdzasz, że odszedł.

A w dwóch jednocześnie być przecież nie może i zwrócić się do Ciebie o świadczenie też wtedy nie może !

Zola24-11-2005 11:40:08   [#18]
u nas utworzono przy PPP taki zbiorczy socjalny dla tych którzy nie chcą przy szkole albo ich szkoły polikwidowano, my wykazujemy emeryta, dostajemy na niego fundusz i przekazujemy stosowna kwotę do tej drugiej placówki placówki
AnJa24-11-2005 12:02:21   [#19]
cosik podobnego jest u nas

emeryt składa oświadczenie, że chce być objęty zfśś scentralizowanym przy jednej ze szkół

porozumienie o przekazaniuśrodków zawierają OP

szczegółów ani zgodności z prawemtakiego rozwiązania - nie znam
ewa bergtraum24-11-2005 12:52:48   [#20]

Magosiu,

podstawa prawna jest w ustawie o ZFŚS (Dz. U. z dnia 26 czerwca 1996 r. Nr 70, poz. 335, ostatnia zmiana w Dz. U. z 2003 r. nr 213, poz. 2081) w artykule 2 punkt 5:

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

osoby uprawnione do korzystania z Funduszu - pracowników i ich rodziny, emerytów i rencistów - byłych pracowników i ich rodziny oraz inne osoby, którym pracodawca przyznał, w regulaminie, o którym mowa w art. 8 ust. 2, prawo korzystania ze świadczeń socjalnych finansowanych z Funduszu,

Jeżeli odchodzący emeryt otrzymał taką zgodę od dyrektora innej placówki, bo tak przewiduje tamtejszy regulamin, to mógł dokonać takiego wyboru. Co dalej, to już wiesz z listów powyżej.

Magosia24-11-2005 13:16:52   [#21]

Dzięki wszystkim za pomoc

chciałam się zabezpieczyć na wszelki wypadek :-))))
zgredek24-11-2005 14:35:00   [#22]

to, że można przyznać innym osobom to rozumiem i to jest dla mnie jasne

ale jak wykreślić takiego emeryta - jego oświadczenie, że nie chce to wystarczy?

a jak mu się odwidzi i zachce?

czy takie coś można zapisac w regulaminie, że emeryt może zrezygnować ze świadczeń?

DYREK24-11-2005 15:40:34   [#23]
A pracownik niepedagogiczny (emeryt) może się też przejść do innego pracodawcy po świadczenia z ZFŚS ? A jak zechce np. do Orlenu bo bogaty.
Wydaje się, ze brak jest podstaw prawnych do takich działań.
Utworzenie jednego scentralizowanego ZFŚS dla emerytów też jest niezgodne z przepisami. ZFŚS jest jeden i przypisany do pracodacy, w naszym wypadku do konkretnej szkoły. Szkoły mogą podpisać porozumienie i utworzyć wspólny ZFŚS ale powinien on obejmowac wszystkich pracowników i emerytów (pedagogicznych i niepedagogicznych).
DYREK25-11-2005 08:33:42   [#24]
pp
Krzysztof Pom25-11-2005 09:04:24   [#25]
Trochę zdrowego rozsądku się też przyda. Uważam, że propozycja, która przedstawia DanaP jest dość rozsądna. Może oprócz tego, że nauczyciel przechodzący na emeryturę składa wniosek o objęcie opieką socjalną. Zgadzam się także z Krystyną. Takie przeniesienie? Dlaczego nie? Przecież te peniądze idą z budżetu państwa i wsio ryba, w której szkole naliczą dla emeryta, byle się "sztuki" zgadzały. Pani pracowała w Krakowie, a przeprowadziła się już jako emerytka do Zakopanego Tam ma zresztą dobre koleżanki w jednej ze szkół. Razem uczestniczą w różnych imprezach, wcieczkach, spotkaniach itp. finansowanych z FS. Po co ma zawracać byłemu szefowi z Krakowa głowę wnioskami o przyznanie świadczenia, przelewami, rachunkami i innymi cudami, skoro będzie prościej i łatwiej dla niej te sprawy realizować na miejscu? Po co utrudniać życie także innym, a szczególnie emerytom?
Magosia25-11-2005 09:26:22   [#26]

Napisałam juz pismo :

Dotyczy: rezygnacji z możliwości korzystania z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w Zespole Szkól w N.

W odpowiedzi na prośbę z dn. 23.11.2005 potwierdzam, iż Pani ... (nauczyciel –emeryt) rezygnuje z możliwości korzystania z  zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w Zespole Szkół w N od dnia 1 stycznia 2006 roku.

W związku z pisemną deklaracją, że planuje Pani przeniesienie do innej placówki swoich praw korzystania z funduszu, nie będzie Pani brana pod uwagę przy naliczaniu funduszu w Zespole Szkół w N. Skutkuje to utratą praw do korzystania ze środków zakładowego funduszu świadczeń socjalnych w ZS w N od dn. 1.01.2006. 

Powyższą decyzję podejmuję   na pisemną prośbę zainteresowanej, Pani....

Do wiadomości:

1. Adresat.
  2. Księgowość – GOASz.
  3. A/a.
Krzysztof Pom25-11-2005 10:59:38   [#27]

I bardzo ładnie! :-)))

Dobrze, gdyby jeszcze określiła, do której placówki przenosi swe prawo.

fredi25-11-2005 20:19:28   [#28]

Przechodzę na emeryturę w Przemyślu.

Jadę na wczasy do Szczecina.

Zostaję na dłuuuuuuuuużej u kolezanki.(10 lat)

Gdzie i jak korzystam Z ZFŚS ?

Magosia25-11-2005 20:48:12   [#29]

Jak koleżanka przy kasie

to nigdzie ;-)
fredi25-11-2005 21:00:07   [#30]
a jak nie ? (tylko dobrze zbudowana)
AnJa25-11-2005 21:02:56   [#31]
w Przemyślu

pocztą wnioski wysyłasz konto podając

a uzasadniasz skrajnym wycieńczeniem
fredi25-11-2005 21:06:46   [#32]

nie!!!!!!!!

korzystamw Szczecinie.

Podstawę sami znajdźcie

AnJa25-11-2005 21:15:09   [#33]
korzystać to owszem - będziesz w Szczecinie

ale my tu o korzystaniu(posiadaniu praw do niego)  z ZFŚŚ

o koleżance to tylko magosia przez moment napomknęła

a jak zechcemy to oczywiście, że postawną znajdziemy
fredi25-11-2005 21:17:01   [#34]

Mówimy o tym:

Proszę o podpowiedź:

Jedna z  pań nauczycielek emerytek złożyła "rezygnację " z udziału w funduszu socjalnym żądając w zamian zaświdczenia o tejże rezygnacji.

O ile wiem, chce się przenieśc do szkoły w mieście , gdzie pracowała zanim na kilka lat trafiła do nas. Przyznam szczerze, że serdecznie mam dość jej oczekiwań, żądań i pouczeń i chętnie się z nią rozstanę.

anna pp26-11-2005 19:56:24   [#35]
A co robić w sytuacji kiedy nauczyciel odszedł na emeryturę z naszej szkoły, choć pracował tylko 2 lata, nie mam z nim kontaktu. /w  aktach osobowych jest adres/Czy obowiazkiem  dyrektora jest go szukać ,czy on ma się sam upomniec o fundusz socjalny. Bardzo proszę o odpowiedź.
bomis26-11-2005 21:46:53   [#36]

emeryt a zfss

Myślę, ze nauczyciel odchodząc na emeryturę miał świadomość,że będąc już na niej, może korzystać z funduszu socjalnego. Ty możesz go zaprosić na np Dzień Edukacji i poinformawać go, że może korzystać z pomocy u was, bądź może się przenieść do innej szkoły (bliższej) i tam mu naliczą i będzie mógł być pod ochroną socjalną tam. Nie zaszkodzi również jak napiszesz do niego z informacją o możliwości korzystania z pomocy. To jakiś poczciwy emeryt bo sam nie upomina się, a może jego status finansowy jest zadawalający i pomoc z funduszu jest mu zbędna.

Czasami ludzie którzy uczciwie cały czas pracowali teraz wstydzą si e upominać o jeszcze coś będąc już na emeryturze. I taki gest z Twojej strony byłby mile odebrany.

janzg27-11-2005 14:38:56   [#37]

coś z mojej działki

czytam tak sobie i trochę się dziwię,

otóż moim zdaniem na dyrektorze ciąży zgodnie z ustawą obowiązek włąściwego zaplanowanie budżetu szkoły na każdy rok kalendarzowy, bo:

Rozdział 7
Uprawnienia socjalne i urlopy

Art. 53. 1. Dla nauczycieli dokonuje się corocznie odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych w wysokości ustalanej jako iloczyn planowanej, przeciętnej w danym roku kalendarzowym, liczby nauczycieli zatrudnionych w pełnym i niepełnym wymiarze zajęć (po przeliczeniu na pełny wymiar zajęć) skorygowanej w końcu roku do faktycznej przeciętnej liczby zatrudnionych nauczycieli (po przeliczeniu na pełny wymiar zajęć) i 110% kwoty bazowej, określanej dla pracowników państwowej sfery budżetowej na podstawie art. 5 pkt 1 lit. a i art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy o kształtowaniu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej oraz o zmianie niektórych ustaw, ustalanej corocznie w ustawie budżetowej. 

1a. Z odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, o którym mowa w ust. 1, wypłacane jest nauczycielowi do końca sierpnia każdego roku świadczenie urlopowe w wysokości odpisu podstawowego, o którym mowa w przepisach o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych, ustalonego proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy i okresu zatrudnienia nauczyciela w danym roku szkolnym.

2. Dla nauczycieli będących emerytami i rencistami dokonuje się odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych w wysokości 5% pobieranych przez nich emerytur i rent.

2a. (uchylony). 

3. Odpisy, o których mowa w ust. 1 i 2, łącznie z naliczonymi odpisami podstawowymi na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych na pozostałych pracowników oraz emerytów i rencistów - byłych pracowników, stanowią jeden fundusz w szkole.

---------------------------------------

To dyrektor (wskazany pracownik), powinien poprosić, wtedy gdy planuje budżet, tych nauczycieli emerytów i rencistów o dostarczenie danych o wysokości pobieranych świadczeń.

Inną sprawą jest to,

- czy i w jaki sposób część tego funduszu zgodnie z regulaminem, porozumieniem itd., zostanie przekazana gdzieś tam ponieważ np. emeryt  "wyemigrował"

------------------------------------------

Przypomnę jeszcze, że emeryt ma i inne uprawnienia wynikające z tej "przebrzydłej" Karty np.:

Art. 60. Uprawnienia określone w art. 56 i 58 zachowują nauczyciele również po przejściu na emeryturę lub rentę. 

Rozdział 8
Ochrona zdrowia

Art. 72. 1. Niezależnie od przysługującego nauczycielowi i członkom jego rodziny prawa do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego, organy prowadzące szkoły przeznaczą corocznie w budżetach odpowiednie środki finansowe z przeznaczeniem na pomoc zdrowotną dla nauczycieli korzystających z opieki zdrowotnej. 

4. Uprawnienia, o których mowa w ust. 1, zachowują nauczyciele po przejściu na emeryturę lub rentę bez względu na datę przejścia na emeryturę lub rentę.

-----------------------------------------

pozdrawiam serdecznie

janzg

zgredek27-11-2005 15:02:22   [#38]

Podział części oświatowej jest dokonywany w szczególności z uwzględnieniem finansowania odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych dla nauczycieli będących emerytami i rencistami

ilu wykażę, dla tylu dostanę

czy źle myślę?

OlkaRa27-11-2005 15:45:33   [#39]

Każde świadczenie powinno być wypłacane pracownikowi/ emerytowi na jego pisemny wniosek. Myślę, że  pracownicy i byli pracownicy o tym wiedzą - fundusz socjalny "zawsze" był i wszyscy są  przyzwyczajeni do otrzymywania z tego tytułu świadczeń. Kiedyś hojniej niż dzisiaj  dofinansowywał, choćby z tego powodu, że mniej go ograniczano przepisami.

Dodam tylko, że z przeniesiem prawa do korzystania  z funduszu do innej szkoły/zakładu nie zawsze musi być łatwo: emeryt-nauczyciel niesie za soba pieniądze (ok 5% swojej emerytury), ale juz na emeryt-nie-nauczyciel tylko korzysta, nic nie wnosząc.

DYREK27-11-2005 18:19:59   [#40]
"emeryt-nie-nauczyciel tylko korzysta, nic nie wnosząc"  - wnosi, dla niego też jest odpis na ZFŚS
zgredek27-11-2005 18:22:07   [#41]
tak?
DYREK27-11-2005 18:59:37   [#42]
" Pracodawcy sprawujący opiekę socjalną nad emerytami i rencistami, w tym także ze zlikwidowanych zakładów pracy, mogą zwiększyć Fundusz o 6,25% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego na każdego emeryta i rencistę uprawnionego do tej opieki."

http://www.msp.money.pl/zakladam_firme/fundusz_swiadczen_socjalnych/
zgredek27-11-2005 20:40:09   [#43]

mogą, ale wcale nie muszą

mogą zwiększyć Fundusz o 6,25%
DYREK27-11-2005 21:01:11   [#44]
Dla nauczycieli emerytów jest tzw. odpis obowiązkowy .
Dla emerytów - pracowników niepedagogicznych jest tzw. odpis dobrowolny.
Tylko dlaczego dyrektor szkoły miałby nie występować do OP o zwiekszenie ZFŚS o 6,25%?  Jeżeli OP nie przekazuje dodatkowych środków,  to już sprawa dla ZZ.
zgredek27-11-2005 21:14:04   [#45]

a dlaczego OP ma przekazać, skoro nie musi?

i co zz-ty mogą tu?

postulować o zwiększenie;-)

DYREK27-11-2005 21:38:24   [#46]
Tak. I to jest ich zadanie, bardziej niż zasiadanie w komisjach d/s nagród, czy dodatkow dla dyrektorów.
Macia15-01-2008 10:55:17   [#47]
a co z pracownikami niepedagogicznymi, którzy byli na rencie czasowej i ją stracili? Czy dyrektor ma obowiązek objąc ich opieką ? Co jeśli po jakimś czasie znów zgłoszą się z decyzją ZUS o przyznaniu renty lub emerytury?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]