Forum OSKKO - wątek
kas | 02-02-2005 15:02:56 [#01] |
---|
Jak należy oprawiać arkusze ocen? Pracuję w szkole średniej - w klasie są rózne roczniki, szkoła duża, itd. |
beera | 02-02-2005 15:17:48 [#02] |
---|
rozporządzenie o dokumentacji chwilowo nam jeszcze obowiązujące mowi,ze według roczników uczniów |
Ella07 | 02-02-2005 15:28:42 [#03] |
---|
Rozporządzenie MENiS z dnia 19 II 2002 r. (Dz.U. 2002/23/225, 2003/107/1003) w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji. Par.13.1. Szkoła zakłada księgi arkuszy ocen. 2. W szkole dla dzieci i młodzieży księga arkuszy ocen zawiera ułożone w porządku alfabetycznym arkusze ocen uczniów urodzonych w jednym roku, którzy ukończyli lub opuścili szkołę. Na pierwszej stronie księgi arkuszy ocen umieszcza się adnotację: "Księga arkuszy ocen uczniów urodzonych w .... roku". 3. W szkole dla dorosłych księga arkuszy ocen zawiera ułożone w porządku alfabetycznym arkusze ocen słuchaczy, którzy w danym roku szkolnym ukończyli lub opuścili szkołę. Na pierwszej stronie księgi arkuszy ocen umieszcza się adnotację: "Księga arkuszy ocen słuchaczy, którzy ukończyli lub opuścili szkołę w roku szkolnym ....". 4. Na końcu księgi arkuszy ocen umieszcza się adnotację: 1) w szkole dla dzieci i młodzieży: "Księga zawiera: 1) .............. arkuszy ocen uczniów, (podać liczbę) którzy ukończyli szkołę, 2) .............. arkuszy ocen uczniów, (podać liczbę) którzy z różnych przyczyn opuścili szkołę.", 2) w szkole dla dorosłych: "Księga zawiera: 1) .............. arkuszy ocen słuchaczy, (podać liczbę) którzy ukończyli szkołę, 2) .............. arkuszy ocen słuchaczy, (podać liczbę) którzy z różnych przyczyn opuścili szkołę.". Adnotację na końcu księgi arkuszy ocen opatruje się pieczęcią szkoły oraz pieczątką i podpisem dyrektora szkoły.
czy o to chodziło? |
kas | 03-02-2005 08:11:16 [#04] |
---|
Dziękuję. Przepis znam. Tylko nie mogę wyobrazić sobie tej mieszanki ośmiu klas kończących w różnych typach i różnych rocznikach. Nie wiem czy wcześniej był na to jakiś przepis, ale oprawialiśmy całą klasę razem ze zbiorówką i wiadomo było gdzie szukać, a teraz? Czarno to widzę. Ale muszę się chyba przyzwyczaić. Mamy mierzenie jakości pracy szkoły. Może też zechcą obejrzeć arkusze??? |
beera | 03-02-2005 08:34:11 [#05] |
---|
zbiorowka też już jest nieobecna Przepis sporzed dwóch lat- ja już zdążyłam się przyzwyczaić. Ale mam malusią szkółkę, to proste. Arkusze czekają w teczkach aż wszyscy będa "gotowi" do oprawienia. Przesuniecia są rządu 1-2 lata :-) |
micali | 03-02-2005 09:51:34 [#06] |
---|
z tego wynika, że jeśli w szkole podstawowej jest "długoletni" uczeń, który urodził się w 1986 r. i nie ukończy szkoły to z rocznikiem urodzenia należy czekać lata? Zawsze robiłam rocznikami ukończenia szkoły. Teraz rewolucja, no cóż tak bywa :) |
beera | 03-02-2005 11:57:17 [#07] |
---|
;-)) No ta rewolucja, to już ma 3 lata :-)) Można się przyzwyczaić ;-) |
kas | 03-02-2005 15:07:28 [#08] |
---|
Pewnie i można, ale to jest bezsens kogoś, kto nie ma zielonego pojęca o pracy w szkole. W szkole średniej to jest - wydaje mi się - bardzo trudne. |
kas | 03-02-2005 15:08:39 [#09] |
---|
Może ja się nie znam, ale wydaje mi się, że ten przepis jest chory.... |
Ella07 | 03-02-2005 15:18:58 [#10] |
---|
U nas jest tak, że z oprawą arkuszy czekamy do momentu gdy dzieci danego rocznika nie podlegają już obowiązkowi nauki (gimnazjum) i wtedy segreguje się, opisuje i oprawia arkusze zgodnie z powyższym rozporządzenieniem. opis wygląda wtedy np. tak: "Księga zawiera: 1) 120arkuszy ocen uczniów, którzy ukończyli szkołę w roku szkolnym 2002/2003 2) 60 arkuszy ocen uczniów, którzy ukończyli szkołę w roku szkolnym 2003/2004 2) 7 arkuszy ocen uczniów, którzy z różnych przyczyn opuścili szkołę |
beera | 03-02-2005 17:38:57 [#11] |
---|
jeszcze imienna lista |
micali | 06-03-2005 09:04:52 [#12] |
---|
Właśnie rozmyślam jak oddać do introligatora KSIĘGĘ ARKUSZY OCEN. Mam jednego ucznia, który urodził się w 1987 roku, jego rocznik dawno ukończył szkołę podstawową; w tym roku szkolnym skreślę go z listy uczniów (ukończy 18 lat - ale szkoły podstawowej nie ukończy). Jak w takim przypadku złożyć "Księgę Arkuszy Ocen": 1. założyć na ten rocznik urodzenia księgę zawierającą 1 arkusz; 2. co zrobić z pozostałymi rocznikami, którzy są starsi 1988, 1989, 1990 są też tacy uczniowie, 3. a co będzie jak dojdzie do szkoły rocznik, który nie ukończył 18 roku życia i jeszcze musi chodzić do szkoły podstawowej (takie przypadki też się zdarzają. Ostatnio słyszałam, że należy trzymać arkusze ocen rocznika, który ukończył szkołę jeszcze przez 6 lat w celu ewentualnego dołączenia rocznika, który z opóźnieniem ukończył szkołę. Tylko wydaje mi się, że w takiej sytuacji: 1. narobi się bałagan 2. przy kontroli nie ma księgi arkuszy ocen (są tylko przygotowane) 3. w międzyczasie zmienią się przepisy :) Ponieważ nie uczestniczę w żadnych formach szkolenia (brak finansów na ten cel) proszę o pomoc; jak u Was rozwiązywany jest ten problem. |
rzewa | 06-03-2005 12:49:19 [#13] |
---|
owszem, bałagan... i po co było zmieniać to rozporządzenie? Chyba tylko dla samych zmian, jakby ich mało było... |
nina | 21-01-2008 18:38:25 [#14] |
---|
Czy się coś zmieniło w oprawie księgi arkuszy ocen? Może przegapiłam, a staram się być na bieżąco. Czy do arkuszy ocen na podstawie paragrafu 15.1 pkt 2 protokoły egzaminów włącza się do arkuszy ocen uczniów. Ma się rozumieć, że się oprawia ?
Bardzo Was proszę pomóżcie rozwikłać moje wątpliwości. Spodziewam się kontroli z KO i chciałbym mieć dokumentację w porządku.
A jeszcze jedna sprawa dla dyrektorów szkół ponadgimnazjalnych z klasami wielozawodowymi. Czy zaświadczenia z kursów i i II stopnia są załącznikami do arkusza ocen. Przez 20 lat oprawiałam z arkuszami.
Teraz jest nowa osoba zajmująca się sprawami uczniowskimi i uważa, że nie są. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|