Forum OSKKO - wątek

TEMAT: konkurs na dyrektora szkoły
strony: [ 1 ]
i kd10-07-2005 14:39:59   [#01]
Proszę o pomoc startuje w konkursie na dyrektora szkoły, nie mam pojecia jak i co mam przygotować na rozmowe z komisją, wszystkie dokumenty juz przygotowałam i oddałam, teraz zastanawiam sie jak wygląda ta rozmowa. Prosze o pomoc osoby które przeszły konkurs, o co pytają? jak to wygląda? dzieki
Fakir210-07-2005 14:49:18   [#02]

Hej...

To zależy kto jest w komisji, czy masz tam "wroga" czy tylko obcych, czy znasz szkołę do której startujesz, czy nie....
Pytać mogą o wszystko od znajomości rozporządzeń po odczucia na temat...
Moja rada - trzeba tak walnąć koncepcją, by na niej się skupili... U mnie to 3 razy zadziałało....
layola10-07-2005 15:21:22   [#03]
mnie pytali głównie o program rozwoju placówki - odnosząc sie do tego co napisałam w koncepcji, potem o współpracę z organem p., o przepisy dotyczące przetargów, a także o ocenianie nauczycieli - jakie przepisy regulują i jak to się odbywa. Tyle pamiętam.  Niektórzy zadawali po kilka pytań, niektórzy wcale (przedstawiciele rodziców). Ogólnie było bardzo sympatycznie. Chociaż przeżycie ogromne - 12 osób na jedną...
Fakir210-07-2005 15:27:10   [#04]

Aha...

Co ostatnio u nas (Poznań) robi furorę....  
Wskazanie i konkretne omówienie - najlepiej jeśli już coś z tego zrobione - jakiego EFSa, jakiegoś dofinansowania z PFRONu itp.
Wiem co potrzeba, chcę to zrobić, wiem, że OP nie mają za dużo pieniędzy, więc widzę takie a takie źródła finansowania.... OP zachwycony, KO to wisi tyle o ile, rodzice szczęśliwi że przyszły dyro jest zaradny, ZZ widzą, że jesteś na bieżąco....
Pokaż, że jesteś the best !!!!!! I tak się czuj !!!!!
urzędniczka11-07-2005 14:48:58   [#05]
Przede wszystkim bądź sobą. Członkowie komisji nie są Twoimi wrogami, ale mają konkretne zadanie - wybranie, ich zdaniem, najlepszego kandydata na dyrektora. Pytań możesz dostać nawet ponad 20, ich treść jest tylko do pewnego stopnia przewidywalna - od bardzo konkretnych np.  formy nadzoru pedagogicznego, do Twoich pogladów na jakiś temat. Nie musisz być wszechwiedząca, jednego błędu jednak nie możesz popełnić - nie możesz "minąć się" z przepisami, lepiej nie brnąć w temat, który jest Ci całkiem obcy, szczególnie, jak wynika z mojego doświadczenia, "czuły" na tym punkcie jest nadzór pedagogiczny. Jako osoba z "drugiej strony" wiem, że komisja zwraca uwagę na takie proste rzeczy jak sposób wypowiadania się, czy stosunek kandydata do członków komisji - każda przesada zmniejsza wiarygodność kandydata, sparaliżowanie strachem a także lekceważenie komisji nie pomogą, a wręcz przeciwnie może wpłynąć na głos jej członków. Widziałam już  konkursy, w których bardzo pewnie czujący się kandydat przegrał, bo zachowywał się lekceważąco w stosunku do członków komisji. Życzę powodzenia i dużo wytrwałości w trakcie pracy na stanowisku dyrektora:-)
DYREK11-07-2005 15:28:56   [#06]

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=11141#FBK

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=11137#FBK

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=11138#FBK

http://www.oskko.edu.pl/forum/thread.php?t=10378&fs=0&st=0

miriamm913-07-2005 23:53:57   [#07]
Ostanio w "moich" komisjach pytano o promocję szkoły w środowisku, na jakich zasadach ułoży sobie współpracę z radą pedagogiczną, jak będzie wspierać nauczycieli w awansie zawodowym, wewnętrzne mierzenie jakości pracy szkoły, jak szkola przygotowuje analizę kontekstowa egzaminów/sprawdzianów zewnętrznych, jakie sa obszary w programie 5-letnim rozwoju szkoły. Ważne, aby czuć to co się mówi, utożsamiać sie z tym, ąby szla ta iskierka zapału, żeby nie być molem, ale człowiekiem z pasją. Najważniejsze, być sobą, patrzeć w oczy członkom komisji, pamiętać o dyskretnym usmiechu. Powodzenia.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]